29 de juny 2006


Com ja he dit en algun article anterior, forme part d’una associació de Banyeres encarregada de posar en escena, cada tres anys, la universal història de Sant Jordi i el drac. Fa mesos que ens vam posar a treballar en el que seria la representació d’enguany. Dins de dos setmanes, el dissabte 15 de juliol, a les 22’30 hores, La llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa es farà de nou realitat al parc de Vil·la Rosario per a 1.700 persones.

El mil·lenari mite de la salvació de la princesa de les mans del drac és possiblement el més conegut areu de la nostra cultura occidental. Sant Jordi és patró de molts països i es venera a infinitat de ciutats arreu del món. Fou el sant protector dels reis de la corona d’Aragó. Quan les tropes catalano-aragoneses es feren amb el domini de les terres valencianes portaren el culte al Sant que van nomenar patró del regne. Encara que uns segles després el patronatge passà a Sant Vicent Ferrer, el culte a Sant Jordi es va mantindre molt arrelat a Alcoi o Banyeres.

L’any 1981, per celebrar el segon centenari de l’arribada de la primera relíquia de Sant Jordi el meu poble va organitzar durant tot un any activitats cíviques i religioses, entre les quals es va contar l’espectacle de carrer per esplicar als més menuts la llegenda de Sant Jordi amb un guió de Jordi Garcia.

25 anys després, basant-nos en aquell guió, i d’una manera més organitzada i amb més recursos, tornem a representar-la. La nostra manera de reviure-la és la nostra manera particular de veure una faula que compartim amb milions de persones.

Curiosament, a l’antiga corona d’Aragó trobem un triangle de representacions jordianes; Alcanyís (Aragó, el dia de Sant Jordi), Montblanc (Catalunya, a finals d’abril) i Banyeres ( País Valencià, a l’estiu). Entre els nostres projectes està el de aprofundir en la relació entre elles.



Senyores i senyors, quedeu convidats a una nit de màgia, de foc, d’imaginació, de música en directe... la nit del drac!!

+ INFORMACIÓ; http://llegendabanyeres.ppcc.cat/