06 de juny 2008

Sobre això del BIC a Banyeres


L’ajuntament de Banyeres de Mariola ha sol·licitat a les associacions i institucions locals la seua adhesió a la sol·licitud per demanar la declaració de Bé d'Interés Cultural per a l'acte d'Homenatge als Difunts que té lloc al cementeri local cada matí dels 25 d’abril, últim dia de festes. La iniciativa va ser aprovada per unanimitat al darrer ple.

El poble –com tots els pobles- sol bolcar-se en estes coses que donen un suposat prestigi, categoria o renom a les festes sense plantejar-se massa coses. Vejam;

La susdita declaració de Bé d’Interés per a l’acte del Cementeri quina finalitat té? Segons la definició de la pàgina web del ministeri, la de protegir. Segons el full d’adhesió preparat per l’Ajuntament (En castellà, perquè es coneix que els va pillar un dia que no estaven bilingües... ) per a que l’acte “vaya más allá de nuestro pueblo y sea conocido por cuanta más gente mejor...”. I pense jo en veu alta, si el que volen és protegir-lo, de veres creuen que convidant a gent de tot arreu i conver-tint-ho en un acte més es conservarà íntegrament tal com està ara? O pot ser es tornarà en una representació del que ‘ha sigut’? Per especular....

La primera part de l’acte ( que és prou conegut als pobles de la contornada) és el moment més íntim de les festes per als festers. No sé si en algun poble es donarà un acte tan poc ‘pràctic’ com este. Vull dir, que no és un acte fet per a un públic sinó que és un moment, quasi privat, de contacte entre els festers que hi van a disparar i els difunts de la Filà als que van a fer les ‘salves’ en senyal de record i agraïment. Primer es resa..’padrenuesto que estás en los cielos...’ i en acabar un dels festers mana; ‘apunten...foc!’. L’origen de l’acte està en la prohibició que imposà Carles III de disparar dins del poble, sent documentat l’acte ja en 1816 al cementeri vell –actual ermita de Sant Jordi-.

L’acte massiu és la missa de campanya celebrada a l’altar del recinte, que reuneix capitans, festers i fidels en general.

Les festes ja estan declarades fa molts anys d’interés turístic nacional. Ignore si açò del BIC canviaria alguna cosa del que n’hi ha, però tinc els meus dubtes de que siga per a bé.

I demà, continuarem fent faena de classe... Ja queda poc!!