16 de gener 2011

Ai, la cultura...!Abans de les festes de Nadal havia fet un escrit que sense voler havia deixat al rebost a l’espera de rescatar-lo per servir-lo ací.
Me’l va suggerir un un bon article al diario Púbico sobre la mercantilització de la societat, la consolidació d’un model educatiu basat en la utilitat i la competitivitat i les futures conseqüències socials; Enllaçava precisament amb un llibre que acabava de llegir, ‘Qüestió de valors: del consumisme a la sostenibilitat’ de Jordi Pigem (altament recomanable), que explica com d’importants és l’educació en certs valors (solidaritat, austeritat, respecte i revaloració de la natura, etc.) per a poder construïr un món sostenible i sense desigualtats socials, culturals o econòmiques. El consumisme voraç que ens guia ha fet quotidians termes com rendibilitat, competitivitat, utilitat, etc. Aquestos termes i altres són a les antípodes d’una autèntica qualitat de vida. No ens fan més feliços, ans al contrari, que ens produeixen l’ansietat i l’individualisme que van fent-se més presents a cada dia. Dissortadament no està de moda fomentar altres aptituds humanes com el pensament, la crítica, el compromís, la creativitat, la sensibilitat estètica... (I així acabarem com acabarem!)

Els cotxinos diners manen. Anselm Turmeda ja en donava testimoni al segle XV: ‘diners fan avui al món lo joc...’. Durant una bona temporadeta hem viscut per damunt de les nostres possibilitats amb l’ajuda dels bancs i ara hem pegat en os. I com sempre, a pagar-ho els que tenen menys recursos.

(Altra reflexió del llibre: Si necessitàrem menys treballariem menys... )

Una seqüela negativa de la condemnada crisi és la gestió de la cultura, que veu amenaçats pressupostos –ja esquifits per norma- i que provoca unes conseqüencies destructives com aquestes; Dos museus emblemàtics anuncien en pocs dies el seu tancament. Les institucions de torn, ajuntaments, diputacions i governs autònoms se’n desentenen de la seua obligació i s’espolsen les puces dient que no hi ha diners (Per cert, institucions la majoria de les quals en mans del PSOE. Qui ha dit que el PSOE està compromés amb la cultura?).

Al•legaran que els museus no són rendibles. Però un museu no està per fer negoci, sinó per educar. Llàstima que cada dia això s’entenga menys.

2 comentaris:

DE TOT UN POQUET ha dit...

I açò sols acaba de començar. No m'agradaria dir-ho. Però és la realitat... i si no, temps al temps! I els que, damunt ni hi hem col.laborat i hem estat bons "xiquets", hem d'eixir a "rescatar" el gran hermano... Aneu a fer-la ben lluny!

PD: Passeu-me la manca de finezza del comentari. Gràcies.

Fast loan offer in 72 hours - borut.martin@gmail.com ha dit...

Crèdit i finançament dels seus projectes en un període curt de temps (apolo.fera@gmail.com)

Vaig oferir préstecs a persones completament sincers i honest aquells que necessiten. Jo et pot fer préstecs des de 5000 a 350.000 € o encara més sabent que ens era el meu tipus d'interès entre els individus és molt correcte, varia entre 3% l'any independentment de la quantitat sol·licitada, el termini de devolució és de 1 a 20 anys en el s com va prestar.
En contacte amb mi per a la seva sol licitud de préstec necessitats de finançament, estic a la vostra disposició.
Sentir-se lliure de correu electrònic per obtenir més informació si ho necessites e-mail: apolo.fera@gmail.com
WhatsApp:: + 33789770894