24 de març 2006

SALVEM LA MARIOLA!


D'un temps a aquesta part vivim un allau de moviments socials sense precedents arreu de les nostres comarques. Els famosos PAI, els polèmics trasvassaments o les fosques requalificacions urbanístiques han passat a ser vox populi. Un tema més de conversa al bar del poble com ho és el partit de futbol o els modelets de la Letisia Ortís.


El Cabanyal, Porxinos, el Jardí Botànic de València, Nàquera o el mateix Penyagolosa son una xicoteta mostra de la llarga llista d’espais naurals en perill per l’especulacionitis galopant que pateixen el nostre estimat govern valencià d’una banda i els ajuntaments municipals de l’altra.
Però a la trista llista s’han afegit tres de nous en plena Serra de Mariola, encara que fora del terreny protegit com a Parc Natural. Tres noves macro- urbanitzacions amb el seu camp de golf i tot, clar! La del Reconco entre Biar i Onil; la de Xirillent, entre Banyeres i Alcoi; i la del Collao entre Bocairent i Banyeres.


Sembla ser que com que aquest model ja està esgotat a la costa, ara ens toca a nosaltres. Quan ja s’ha arrasat el litoral valencià amb formigó, pretenen fer-ho ara amb l’interior. Queda ben clar que els interessos econòmics d’alguns poden més que el benestar de la gent i la fauna autòctona vària que pretenen viure en pau. I encara que som al segle XXI i caminem suposadament cap a un món sostenible i d’aprofitament dels recursos naturals i bla, bla, bla, alguns s’encaboten en assolar el poc verd que ens queda al País per edificar-hi inconscientment.


Per què volen collir carxofes fora de temporada? Per què pretenem exportar un model d’habitatge i oci que funciona bé amb el clima del nord d’Europa, però que ací a més de ser insostenible és lesiu per al nostre ecosistema natural? D’on traurem l’aigua que ha de mantindre totes les hectàrees de gespa per a que juguen golf uns poquets de guiris? Qué esperen els polítics locals per dir NO a aquests projectes que ofegaran per tres (!) costats el parc natural de la Serra Mariola? Caldrà canviar en el futur el nom del nostre bloc per nomenar-lo ‘tot a gespa i ciment’?