21 d’abril 2006

Encara que aquestos dies no tinc massa temps per ensobinar-me a escriure al bloc no voldria deixar de dedicar-li unes lletres a les festes de Banyeres, que comencen demà mateix .


Avui divendres 21 per la nit ja tindrem festa de la bona. Ja se sap; de la festa, la vespra. Demà serà el primer dia, i he de destacar l’entrà que serà per la vesprada. Eixa nit també estarà tot prou animat. És típic allargar-la per poder arribar a les 7’30 a la diana que recorre les costeres de Banyeres acabant a la Plaça Major. I és que el diumenge és el dia de Sant Jordi - vítol i vítol! - . A mitjan matí tindrem missa major i per la vesprada processó. El penúltim dia, dia de moros i cristians, es farà el simulacre de combat i les ambaixades. És aconsellable assistir-hi per sentir els textos del s. XIX, que parlen fervorosament del Cid, de Don Pelayo, Santiago apòstol, etc .- debat; cal actualitzar eixos textos, deixar-los així o fer-ne de nous? -.


El 25 d’abril de matí, últim dia de festes, té lloc un acte genuïnament banyerí; l’acte del cementeri – sobre el que ja escriuré un dia d’estos- és el tribut als avantpassats que ja ens han deixat i que ens han transmès les nostres tradicions. Antigament, eixe dia per la vesprada es ballaven danses ‘al estilo del país’ segons els programes de festes de l'època (si, si, país. El que tots estem pensant) però fa anys es va substituir pel ball de la bandera i trasllat dels santjordiets a ca’ls nous capitans.

Cal destacar també les XXVII Jornades Musicals de l’Octavari de Sant Jordi que tindran lloc els dos caps de setmana següent a festes. Sempre paga la pena anar-hi amb la garantia de ser les més antigues que se celebren al País Valencià.

Perdoneu per la rapidesa i poca exactitud en les descripcions però, com he dit, no dispose de massa temps. Si voleu assabentar-vos de tots els actes, podeu mirar l’agenda de la nostra petxina web. Vos esperem per Banyeres!

Salut i bones festes!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Lo nostre senyor Sent Jordi, patró de la Mariola (sense moro, per favor, amb drac, amb drac... que p'això Jaume I ja li deia Aladrac al pobre Muhhammad...) protegisca la gloriosa e botiflera vila de Banyeres. I si plou en festes, que siga només perquè a Alcoi ha plogut més... Amén.

Espere que ho passeu de colló de mico. Feu-vos un fart de tragar-vos cafés-licors...

l'Esclafamuntanyes

DE TOT UN POQUET ha dit...

No conec les festes del teu poble. La veritat no conec ni el poble. Sols he passat amb cotxe dues o tres vegades. Mea culpa!!!! Enguany no podré assistir-hi. Però, de segur, que l'any que ve a algun acte sí que m'hi veuràs.
Bo, com diu l'esclafamuntanyes.. amb molt café-licor... Bo, fins prompte...