04 d’abril 2007

València recorda Almansa

Ahír pel matí m'he acostat per València. Volia visitar l'IVAM que acaba de complir la majoria d'edat amb una salut mediocre degut a la escasa inversió de Conselleria. Clar, si no hi ha diners!
Després m'he acostat pel Museu de Belles Arts on hi ha montada una exposició entorn als 300 anys de la Batalla d'Almansa. És el mínim que es podia fer. La mostra reuneix una sèrie de quadres, documents, objectes i una projecció relacionats d'una o altra manera amb el 25 d'abril de 1707 (que trista batalla va somoure la terra d'Almansa...). Entre ells el decret de Nova Planta que anul·lava les lleis valencianes i ens sometia per a segles a les castellanes.
En una segona sala hi ha materials de la recuperació de l'autoestima valenciana. des dels autors de la renaixença fins a 'nosaltres els valencians', 'la ciutat de València' de Sanchis Guarner o l'estatut de Benicàssim (que després esdevindria en estatut de Madrid). Trobem també la foto del Felip V que penja cap per avall a Xàtiva, doncs ha estat negat l'original pel museu de l'Almodí. He eixit de la mostra bastant satisfet per la considerable asistència de gent.
Per als que coneixen la història no aportarà res de nou. Però tot plegat és una bona oportunitat de fer memòria a aquells que pensen que la 'comunitat' va nàixer amb Extremadura i Andalusia durant el govern Suárez.

1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

M'ha agradat això que "pensen que la 'comunitat' va nàixer amb Extremadura i Andalusia durant el govern Suárez". i de ministre Clavero Arévalo (no deu ser família de l'humorista)...
Àngel