15 de gener 2008

La plaça on tot passa


Fa un parell d'anys un parell de dones parlaven amigablement en un autobús urbà de la ciutat de València. A un cert punt, una comenta;
-Mira, ya estamos en la plaza del caudillo.
I l'altra, amb benevolència, la va corregir;
-No, mujer. Ahora es la plaza del País Valenciano.

Ja feia anys que el nom no era ni l'un ni l'altre. Però és lògic que amb la de canvis de nom que ha patit la plaça central de la ciutat no tothom acabe d'actualitzar-se.
Ara, la Comissió de Llegat Històric i Artístic del Consell Valencià de Cultura ha proposat que la tornen a batejar amb el nom de 'plaça del Rei Jaume I'.
Personalment no ho trobe una mala idea, així, d'entrada. Ja que ens quedàrem sense plaça del País perquè no era políticament correcte -encara que ho continue sent a molts pobles valencians de la manera més natural-, és una bona oportunitat de reprendre un nom ben sonor i important per a tan insigne plaça. I, a més, aprofitant que enguany celebrem el huité centenari del naixement del nostre Jaume primer, és una bona ocasió per compensar-lo per tant de temps amb només un carreronet de mala mort al barri del Carme.
Però pensem també en la part pràctica; Assumirà la ciutadania el nou nom? O passarà a ser un nom 'honorífic' però inútil? Pesarà més la referència de la ubicació del consistori local? I pose per cas el meu poble; La plaça de l'esglèsia seguirà anomenant-se així perquè allí està ubicat el temple parroquial, per molt que oficialment, des de 1992, siga la plaça Major.
Segurament ens costarà anys i panys desfer-nos de la denominació actual, però si la iniciativa compta amb un suport institucional i social ampli seria el millor record que li poguera retre la ciutat del Túria a qui fòra el seu apreciat primer monarca.
Diumenge, El País publicava un article també entorn a este tema que paga molt la pena llegir; El lugar donde pasan todas las cosas.
Què vos sembla el canvi?? Opineu en la enquesta que hem creat a postes ací a mà dreta...

2 comentaris:

Oriol Nicolau i Tell ha dit...

Com s'anomena ara aquesta plaça, plaça de l'Ajuntament?? A mi em sembla bé que es digui plaça de Jaume I, però el nom autèntic és aquell que li posi la gent. A Tarragona tenim la plaça de les Cols, que formalment no tinc ni idea de com es diu.
Salut!

DE TOT UN POQUET ha dit...

A mi també em sembla bé que se li diga Plaça de Jaume I... Ja the votat...