18 de juliol 2008

300 anys de privilegis


Molts sabreu que Banyeres de Mariola va lluitar amb el bàndol borbònic durant la guerra de Successió com altres pobles de la comarca (Biar, Castalla, Ibi, etc.). La defensa del castell de Banyeres es conta en les les cròniques com una de les més aferrissades del regne (Va patir fins a trenta-tres setges de l'exèrcit austracista).
La fidelitat botiflera va ser recompensada als pobles per Felip V amb títols i privilegis econòmics que venien molt bé als seus habitants en moments de posguerra; Banyeres va ser nomenat Vila Noble, Fidel, Leal i Reial; E
s va confirmar la llicència per a portar armes tots els veïns i s'autoritzà l'exempció de censos i recaptacions estatals per espai de deu anys.

Dic açò perquè el passat dissabte 12 de Juliol es van complir 300 anys de l'atorgament d'aquells títols i privilegis a Banyeres. Com a record d'aquell agraïment de Felip V envers el nostre poble han quedat estampades in secula seculorum les inicials N, F, L i R a l'escut municipal. Aquell dèspota francés va saber castigar feroçment els seus contraris i recompensar els partidaris. Si ens fixem un poc en les relacions polítiques, la cosa no ha canviat tant.

Un altre privilegi va ser
concedit el 3 de setembre de 1708. Felip V eximia a Banyeres del pagament de 210 lliures anuals a Bocairent per la compensació de la separació dels termes municipals. D'això en parlarem a setembre...

1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Alguna cosa havia llegit ja... és que sou... Bo... demà ens vorem?
Bona vesprada d'estiu...