18 de juliol 2008

Andorra

L'altra setmana vaig estar algunes hores a Andorra la Vella. Poc de temps però suficient per llegir molts ròtuls de botigues, tanques publicitàries i altres textos d'exterior i interior i comprovar que tot està escrit en català. Com que allà l'única llengua oficial és esta la seua situació és tan normal, a primera vista, que sorprén. Pocs cartells n'hi ha que estiguen en català-espanyol-francés.
La realitat verbal és una altra. La majoria d'habitants del país són forasters - espanyols, o portuguesos....- hi ha molts dependents que no tenen coneixements de català. I els demanes un café en llet i no t'entenen. El govern andorrà fa cursos gratuïts de català per a nouvinguts, cosa que està molt bé i d'on ja podia prendre nota el Govern valencià.
La Fundació Ramon Llull espera per a 2009 la participació de tots els governs de parla Catalana, però com és d'esperar el valencià no està per la labor i seran 'alguns ajuntaments' els que ostenten la representació del català de València a la Llull.
En aquelles hores en Andorra, quan llegia els cartells, els papers, els anuncis, els ròtuls, anava pensant que si tots col·laboràrem junts seria molt més fàcil la normalització lingüística que volem. Però ni la dreta ni l'esquerra valenciana deixaran que això passe. L'Acadèmia valenciana de la Llengua servirà, com és habitual. de ben poc.

1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Xe, Adrià, no sigues així... i tant que servirà: fa coses ja fetes i a més a més cobren molta pasta...
Què més vols?