27 de novembre 2007

València amputada

La ciutat de València està patint un atemptat. Si l’autor fóra una cèl·lula islamista seria portada en diaris i telenotícies. Però no, és tracta de l’Ajuntament mateix. I dic està patint,en present, perquè ve de fa temps i encara durarà altre tant. Un atemptat, amb totes les lletres contra el patrimoni arquitectònic de la ciutat. Aquesta que farda de ser una de les més modernes, de les més turístiques, de les més guais d’Europa.

Aquests terroristes no tenen bombes, que tenen majories absolutes amb les que manen sense donar explicacions, ni tenen una ideologia per la que matar, sinó una fam de diners, un afany d’enriquir-se i assegurar-se la bona vida a costa dels bens públics. Exagere? Revisem el cas del Botànic, del Cabanyal, de la Punta o de l’horta de Vera. En totes, TOTES, hi ha un perjudici envers el patrimoni públic d’interés històric-cultural, un menyspreu automàtic del comú a la protesta ciutadana i sucosos contractes immobiliaris.

Ahir van començar a assolar part de l’edifici de Tabacalera, un dels pocs edificis històrics de la ciutat -i es diu turística!-. Ni el moviment social de Salvem Tabacalera ha pogut amb l’ànsia econòmica de la gent de Rita. La setmana passada l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles emetia un informe on desaconsellava rotundament aquesta amputació del patrimoni municipal; « El conjunto de edificios que conforman la Tabacalera forman un todo unitario de indudable valor del que no se pueden desgajar sus partes sin alterarlo gravemente (...) Constituye en su conjunto el mayor ejemplo de arquitectura industrial de la ciudad y sin duda uno de los más importantes de España (...) La presencia de edificaciones que van a duplicar la altura de las naves limitan su campo visual, rompen la armonía del conjunto e incumplen el reglamento del Paisaje de la Comunitat ».

Tant se’ls en fot als de l’Ajuntament, als de Generalitat i als de Canal 9. Que ells ja tenen content a l'amic-cardenal-blaüra en regalar-li una altra nau industrial que no és que meresca ser protegida i rehabilitada totalment, és que damunt serà consagrada. Ave Maria Purissima, fiat voluntas tua, sicut in caelo et in terra!

És hora de que acadèmies, instituts, universitats i entitats culturals i mediambientals del País escriguen un manifest unitari on denunciar i condemnar aquest tipus d’atacs a la integritat del nostre patrimoni historico-artístic. No servirà per a res, però d’aquesta manera els nostres fills sabran que de les barbaritats que s’estan cometent no n’èrem tots còmplices.

Baix, la reconstrucció de com quedaran els nous i flamants edificis apegats al vell de Tabacalera.


1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Almenys açò ho podran llegir i ho sabran. És una vergonya!!!! I no obriran els ulls????