15 d’octubre 2007

Fuster, testimoni de la 'riuà'


Hui, 15 d'octubre, fa cinquanta anys que el suecà més célebre de tots els temps ens deixava un testimoni d'excepció al seu Diari 1952.1960 ;


Ahir, quan l'autobús "de línia" s'acostava a València, ja vam trobar les primeres dificultats. La notícia havia arribat a Sueca de bon matí, però no podiem fer-ne massa cas. Una riuada? Encara si fos del Xúquer! El Xúquer és un riu com cal, forçut, sempre de gom a gom en passar per Sueca. El Túria, en canvi, vist a València, no arriba ni a semblar un riu; el llit ocre, buit, sec, gairebé polsós, serveix d'espai per a xaboles , per a campaments gitanos, per a fer instrucció els soldats, per a jugar a futbol les criatures. (...) En tocar Catarroja, l'autobús ha parat. No podiem seguir endavant. El barranc reglotava; un liquid impetuós, espès, d'un color xocolata clar envaïa la carretera, s'escampava pels carrers del poble. El veïnat era a les portes de casa, traginava poals, comentava a crits l'incident, i l'escena tenia un lleu aire de festa improvisada, fortuïta. (...)
A la ciutat, el desastre s'accentuava, s'accentua. El Túria l'ha envaïda de cap a cap. Allà, als orígens del riu, deu haver diluviat, i la torrentada s'ha desbocat damunt València.(...) La plaça del Caudillo s'havia convertit en una bassa insalvable. Haguérem de renunciar a anar enlloc. Avui mateix, el trànsit continua sent-hi penós. Algú ens deia que hi ha barris on el nivell de l'aigua ha aconseguit vora dos metres. No sé si la informació serà exagerada. La consternació i el pànic encara no han amainat, i els rumors que bescanvien els transeünts alterats han de ser, necessàriment, una mica indecisos. La presència del fang, sobretot, és inmensa.(...)
No hi havia, i encara no n'hi ha, servei d'electricitat. Una espelma tètricai minúscula, i gràcies, era tota l'esperança assequible. Ni hem pogut menjar gaire cosa: unes galetes, comprades a preu inèdit en un bar. Els forns no havien funcionat; els ultramarins eren tancats; els establiments de restauració també. Ens hi hem resignat. No hi havia altra solució.