21 d’abril 2008

Festes a Sant Jordi 2008


Ja està ací Sant Jordi redèu! Ja han acabat les entradetes. Ja estan penjats els penons a l'entrada del poble, les llums als carrers, les senyeres i els cobertors de Sant Jordi als balcons -i aci al bloc també l'hem ficat- , els tratges de festers amanits en moltes cases per al dimarts....
Com corre el temps! Un altra vegada festes, tratges, boatos, trabucs, embaixades... Banyeres es volca en la seua festa gran. N'hi ha paisans que si són alguna cosa abans que banyerut o valencià o el que siga, segur que és Contrabandista, Marroc, Califa, Cristià, Jordià, etc. Eixir a la festa és la major satisfacció de molta gent, ser capitans; el somni de molts altres, ser músic; un treball sacrificat i malpagat.
Ens esperen uns dies inundats de música, germanor i mentira. Unes festes eclipsades per les d'Alcoi -famoses a tot arreu- i que pot ser gràcies ad això conserva l'essència de la tradició heretada durant varis segles i l'espontaneitat de la gent d'un poble mitjà que s'oblida durant unes hores del teler i l'encarregat.
Als paisans que em llegiu bones festes!! Als forasters que vullgau vindre vos aconselle no perdre-vos la diana del dia de Sant Jordi, el dia 24 de vesprada l'atac cristià al castell, l'ambaixada cristiana i el posterior ball moro. I el dia 25 és únic l'acte del cementeri on s'homenatja els difunts, i després a l'ermita de la Malena l'ambaixador moro recita la conversió al cristianisme o despojo, que a mi sempre m'ha agradat tant...

Què es esto profeta santo,
qué novedades son estas,

que ayer me sali triunfante
con doscientos escuadrones

de hombres armados de guerra

que al mismo sol le decian

tente y para en tu carrera.
y hoy los veo destrozados
y a pedazos por la tierra.
..


Ací teniu el programa d'actes.





1 comentari:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Doncs bones festes... igual m'arribe a Alcoi (tinc uns exalumnes que m'ho han dit)... llàstima que coincidisquen les dues, si no fóra així, com dius, les vostres serien més conegudes.