11 de març 2008

Sobre els resultats electorals

Com que hui toca ser predecibles, diré jo també la meua sobre el tema del dia:

El sistema electoral actual fet a guitzes Esquerra Unida que, tot i obtindre més vots que CiU, serà representat per 2 diputats, front als 11del partit de Duran i Lleida. El vot “útil” perjudica la formació IU en benefici del PSOE, que assumeix gran part del discurs dels d’IU.

ERC torna a la ‘normalitat’ parlamentària a Madrid d’abans del 2004. No oblidem que fa quatre anys van pujar espectacularment després de la campanya que pretenia desacreditar Carod-Rovira en política i que produí l’efecte contrari. Gran part dels seus vots han anat a parar a mans del PSC, que s’imposa com a mitjancer entre Moncloa i el tripartit.(vore anàlisi des de Constantí).

Augmenten el número d’escons dels dos grans partits i es redueix la representació d’altres sensibilitats polítiques. La gent té una tendència a pensar que el partit es juga entre dos equips i que les demés forces ni entren ni ixen quan es fa una llei ni tampoc se’ls valora si s’ha de plantejar un problema exclusivament regional.

La coalició Iniciativa-Bloc tenia difícil guanyar-se un regidor per València i manllevar-lo a un dels ‘dos grans’. EUPV tampoc s’ha menjat una rosca, ni s’esperava, després de l’espectacle que van donar amb les corrents internes i l’escissió d’Iniciativa.

Zapatero governarà amb el recolzament de CiU, que està en l’oposició a Catalunya i s’haurà de jugar a Madrid si és capaç de tornar a governar Catalunya.

L’altra força ‘moderada’, el PNV, ha plantejat un referendum d’autodeterminació d’Euskadi per a l’octubre. Vorem què passa...

Rebutgem també la participació d’ETA en la campanya amb l’assassinat d’un treballador. Només per un capritx. Volem que la violència acabe ja i esperem que prompte s’adonen ambdues parts que l’única eixida és el diàleg. Mai la opressió.

1 comentari:

herberet ha dit...

I què fem amb el resultat de la Falange a Banyeres (3a força política)?? supose q serà un error, o aleshores si que no entenc res.

salutacions!