13 de febrer 2007

El Planeta Zero


Hui m’ha aplegat un sobre de l’amic Jordi Garcia, on m’envia el seu últim conte, ‘Els habitants del Planeta Zero’, publicat fa poc per l’editorial Denes. El volum va il·lustrat pel meu paisà i amic Cèsar Barceló i per fer-vos una idea de la qualitat del seu treball, diré que esta mateixa obra va obtindre el 1er accèsit en el darrer Concurs Internacional d’Il·lustració Ciutat d’Albaida.

Coneixent als dos autors com els conec, no puc més que elogiar el seu treball i recomanar la lectura del resultat final. El llibre narra la història de la paulatina població del Planeta Zero per uns èssers ben distints entre ells –in crescendo, com un Canon musical- , que faran descobrir als més menuts la importància i complexitat del món de les xifres. De fet, l’origen del llibre són les lliçons escolars entorn als nombres; el seu nom, ordre...

Però a més del seu ús primer, a l’epíleg, l’autor vol afegir una lectura del text enfocada cap al tema de la immigració; . El planeta Zero del conte és l’espai del desig. És l’espai on no hi ha res i per això hi pot haver de tot. És l’espai de construcció i d’invent, de trobada i descobriment dels altres. [...] Al llarg de les pàgines del conte es mostren maneres de rebre, aproximar-se i entrar en contacte amb els nouvinguts, carregades de sensorialitat, interés i respecte. Una experiència que comporta el reconeixement i l’acceptació de l’altre amb les seues particularitats i l’adaptació a la seua presència.

A la col·lecció Llibres del Cocodril, Jordi Garcia treballa un tractament innovador del conte; va dirigit a totes les edats, és un estimulant artístic per la força i qualitat de les il·lustracions, és una ferramenta educativa per a pares i mestres que planteja temes actuals i invita al diàleg, és la mà que vol fer entrar al nen a l’univers de la lectura...

Dels tres llibres apareguts anteriorment a la col·lecció, dos han obtingut el premi de la Generalitat al llibre en valencià millor il·lustrat del seu any i n’estic segur que este del que parlem també ho aconseguirà.